Xuclà: “A més de treure a Franco del Valle de los Caídos, cal esborrar la seva petjada de les institucions de l’Estat espanyol”

per Nerea Martí Ayuso,

Xuclà: “A més de treure a Franco del Valle de los Caídos, cal esborrar la seva petjada de les institucions de l’Estat espanyol”


El diputat del Partit Demòcrata al Congrés Jordi Xuclàha anunciat aquest dijous el vot favorable de la seva formació al Reial Decret per a l'exhumació del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos. Xuclà ha advertit que "a més de treure a Franco del Valle de los Caídos, cal esborrar la seva petjada de les institucions de l'Estat espanyol". En aquest sentit, ha anunciat que el grup del PDeCAT al Congrés ha registrat una Proposició no de Llei per a la "desfranquització" de la vida institucional i ciutadana de l'Estat. "La pre-constitucional Llei d'Amnistia va esdevenir la Llei d'amnèsia", ha advertit Xuclà, que afegeix que "la desfranquització de l'Estat espanyol és indispensable per la construcció d'una societat democràtica".

 

En la iniciativa presentada pel Partit Demòcrata, s'insta el Govern espanyol a:

• Donar compliment a l'exhumació de Franco del Valle de los Caídos, convertint a més el lloc en un espai de reconeixement i memòria històrica, i atorgui un homenatge real a les víctimes de la Guerra Civil.

• Presentar, en el termini de 3 mesos, un informe sobre l'aplicació de la Llei de la Memòria Històrica de 2007, amb l'objecte específic de "desfranquització". Aquest informe haurà d'aportar informació sobre la retirada de símbols i monuments públics franquistes, l'efectiva identificació de les restes mortals que es troben a la Vall dels Caiguts, així com aquells que es troben en fosses comunes, cunetes i solars. També la definitiva desclassificació dels arxius militars secrets de la dictadura i la modificació de la Llei de secrets oficials.

• Impulsar una iniciativa legislativa de "desfranquització" de les institucions de l'Estat. Aquesta normativa haurà d'incorporar: la declaració d ' "il·legalitat" dels tribunals franquistes i la conseqüent anul·lació de les sentències dictades durant la dictadura. D'altra banda, la il·legalització efectiva de l'apologia del franquisme amb la il·legalització de la fundació Francisco Franco, així com l'anul·lació de tot el títol nobiliari concedit per la dictadura.

• Presentar un Projecte de Llei de supressió de l'Audiència Nacional, tribunal centralitzat, hereu del Tribunal i Jutjats d'Ordre Públic, creada el gener de 1977, encara sota el règim pre-constitucional.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES


Responsable: Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT), C/ Calàbria , núm. 169 (08015 Barcelona), NIF. Núm. G66848755, contacte@partitdemocrata.cat

Finalitat: Gestionar la seva sol·licitud i enviament d’informació relacionada.

Legitimació: En marcar la casella d’acceptació, vostè està donant el seu legítim consentiment perquè les seves dades personals siguin tractades d’acord amb la nostra política de privadesa.

Cessió: El Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT), només comunicarà les seves dades amb el seu consentiment inequívoc previ o en compliment d’obligacions legals.

Drets: Pot exercir els drets d’accés, rectificació i supressió de les seves dades personals, així com altres drets, com s’explica a la informació addicional.

Informació addicional: Pot consultar informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la web del Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT) www.partitdemocrata.cat