El Partit Demòcrata exigeix al Govern espanyol que compleixi amb el compromís d’augmentar l’aportació de l’IRPF destinada a finalitats socials per a Catalunya

per Nerea Martí Ayuso,

El Partit Demòcrata exigeix al Govern espanyol que compleixi amb el compromís d’augmentar l’aportació de l’IRPF destinada a finalitats socials per a Catalunya


El Partit Demòcrata ha registrat aquest dimarts la petició de compareixença al Senat de la ministra de Sanitat, Consum i Serveis Socials, Carmen Montón, després de saber que Catalunya es quedarà aquest any sense l'increment compromès de 1,6 milions d'euros per a programes socials desenvolupats per la Taula del Tercer Sector, segons va denunciar la mateixa entitat aquest dilluns. "A Catalunya es recapta el 23,4% de l'IRPF per mitjà de la casella de finalitats socials i rep el 15,4%, 8 punts de diferència", asseguren els portaveus de la Taula del Tercer Sector. En aquest sentit, el portaveu del PDeCAT al Senat, Josep Lluís Cleries, considera que "la responsabilitat fiscal i el compromís amb les entitats socials de la ciutadania de Catalunya no es veu corresposta pel Govern de l'Estat amb l'aportació del 0,7 % de l'IRPF per a finalitats socials destinada al Tercer Sector social català".

Així mateix, la portaveu de Sanitat del PDeCAT al Congrés, Míriam Nogueras, ha registrat una bateria de preguntes dirigides a l'Executiu sobre aquest assumpte. La diputada explica que el 2016 l'Estat va recaptar 11 milions extres amb la casella que dedica un 0,7% de l'IRPF a fins socials, i es va proposar -sota el govern del PP- que aquests recursos es repartirien entre les comunitats autònomes i que Catalunya rebria, concretament, una aportació addicional de 1,6 milions. "No obstant això, a finals de juny la Comissió Delegada del nou Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social -del PSOE- ha canviat de criteri i ha decidit que Catalunya, Aragó, Castella i Lleó, Extremadura, Madrid, Múrcia i la Rioja no tinguin aquesta aportació addicional", lamenta Nogueras. Davant aquest fet, formula les següents preguntes:

Quines raons justifiquen aquest canvi de criteri respecte a la distribució prevista de l'aportació addicional procedent del 0'7de l’IRPF de 2016?

 

Quina destinació concreta tindran els 11 milions extres que es van recaptar a través del 0'7% de l'IRPF el 2016 i que inicialment havien de ser distribuïts entre les comunitats autònomes?

Quina destinació concreta tindrà l’1,6 milions d’euros que havia de rebre Catalunya, com a conseqüència de la recaptació d’11 milions més del previst, recaptats en concepte del 0'7% de l'IRPF el 2016?

 

Quines raons concretes justifiquen que els recursos extres que es van recaptar a través del 0'7% de l'IRPF en 2016, no es distribueixin entre totes les CCAA i només els rebin Andalusia, Astúries, Balears, Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Galícia i València?

 

Quines dades concretes avalen l'afirmació formulada per l'Executiu que considera que Catalunya -en relació als recursos recaptats en el seu territori a través de la casella del 0'7% de l'IRPF destinat a fins socials i els recursos rebuts per aquest concepte, després de la distribució efectuada per l'Estat entre les diferents CCAA-, està "sobrefinanciada"?

 

Quina va ser l'assignació a la casella del 0'7% de l'IRPF per a fins socials, efectuada pels contribuents de Catalunya el 2016?

 

Quina ha estat la transferència de recursos de l'Estat a la Generalitat de Catalunya per les aportacions del 0,7% de l'IRPF de 2016 destinats a fins socials?

 

 


Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES


Responsable: Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT), C/ Provença, núm. 339 (08037 Barcelona), NIF. Núm. G66848755, contacte@partitdemocrata.cat

Finalitat: Gestionar la seva sol·licitud i enviament d’informació relacionada.

Legitimació: En marcar la casella d’acceptació, vostè està donant el seu legítim consentiment perquè les seves dades personals siguin tractades d’acord amb la nostra política de privadesa.

Cessió: El Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT), només comunicarà les seves dades amb el seu consentiment inequívoc previ o en compliment d’obligacions legals.

Drets: Pot exercir els drets d’accés, rectificació i supressió de les seves dades personals, així com altres drets, com s’explica a la informació addicional.

Informació addicional: Pot consultar informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la web del Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT) www.partitdemocrata.cat